înapoi | Acasă | Timișoara | Obiective Turistice

Obiective turistice

Castelul Huniazilor
Este situat în centrul orașului, ce adăpostește azi Muzeul Banatului, ridicat în secolul XIV de către Iancu de Hunedoara; chiar în fața castelului a fost instalat primul felinar ce vestea Europei că Timișoara este primul oraș cu iluminat public electric.

Catedrala Răsciana  
A fost construită între anii 1745 - 1748 si declarată în 1964 monument istoric. Clădirea, care la începutul secolului al XVIII lea era doar o mică biserică de lemn, a fost transformată de către comunitatea sârba într-o catedrală în stil baroc, din 1865 numindu-se Catedrala Ortodoxa Sârbă.  

Fabrica de bere Timisoreana
După cum reiese dintr-un document al arhivelor imperiale de la Viena, datat 1 ianuarie, 1718, în Timișoara, exista o fabrică de bere, care producea și rachiu, fabrica imperiala. Din păcate, până astazi nu a putut fi consemnată exact data inființării acestei fabrici. Se presupune însă că ea a luat ființă imediat dupa eliberarea de sub dominația otomană, în locul unde se află și astăzi (strada Stefan cel Mare).
Opera Romana,Teatrul Natioal si Teatrul German
Teatrul din Timișoara a fost atestat documentar în anul 1735. Între anii 1761-1874, reprezentațiile se făceau în clădirea magistratului româno-sârb. Actuala clădire a teatrului a fost construită între anii 1872-1875, în stil renascentist. Clădirea a fost distrusă în anul 1880, în urma unui incendiu devastator. În anul 1920 un alt incendiu a distrus teatrul, acesta fiind refăcut în 1923. Din punct de vedere arhitectonic, clădirea este conceputa în stil bizantin cu influențe neoromânesti.
În anii 1791 și 1796 au fost montate operele lui Mozart: "Răpirea din Serai" respectiv "Flautul fermecat". În prezent clădirea găzduiește Opera Româna, Teatrul Național și Teatrul German.

Catedrala Mitropolitană
Este una din clădirile simbol ale orașului. A fost construită între anii 1936-1946 în stil bizantin moldovenesc. Are 11 turnuri și o înălțime de 96 m. Armonia celor 7 clopote acționate electric, turnate dintr-un material rar adus din insulele Sumatra și Borneo, este cea mai bună din țară. Subsolul Catedralei adăpostește colecția de Artă veche bisericească a Arhiepiscopiei Timișoarei.
Primăria Municipiului Timișoara
În trecut clădirea a găzduit Școala de Comerț Superior. A fost construită între anii 1924-1925 în stil neoromânesc cu stucaturi reprezentânz motive românești.

Palatul Dicasterial
Această clădire figurează printre contribuțiile perioadei eclectice în arhitectura Timișoarei. A fost ridicat între anii 1855-1860 pentru a servi drept clădire administrativă. Construcția este impunătoare prin volum și sobrietatea fațadelor realizate într-o manieră inspirată de stilul renașterii italiene timpurii. De dimensiuni uriașe pentru vremea respectiva, se spune că Palatul Dicasterial are atâtea ferestre cate zile sunt într-un an.
Numele de "Dicasterial" provine de la grecescul "dikasterion", care denumea în antichitate curtea cu juri, monumentul găzduind chiar și în prezent instituții juridice.

Palatul Baroc sau Muzeul de Artă
Datează din sec XVIII. De-a lungul timpului a fost resedința oficială a comitetului de Timiș (în secolele XVIII si IX), sediul guvernatorului Banatului Timișan și al Voivodinei (1849-1860), sediul Prefecturii (sec. XX), s.a. Din 1984, gazduiește Muzeul de Artă.

Muzeul Satului Banațean - Pădurea Verde
Muzeul Satului Bănătean este singurul muzeu cu profil etnografic din România care cuprinde centrul civic al satului, format din Primărie, Biserică, Scoală, Casa Natională (cu destinaţie culturală) și Birt, în care se desfașoară majoritatea activităților cultural-educative și ştiințifice. Alături de Casa Națională, s-a amenajat o scenă în aer liber unde, în perioada estivală, se desfașoară spectacole etno-folclorice.
Sinagoga din Cetate
A fost construită între anii 1863 - 1865, în stil maur, după proiectul arhitectural Ignatz Schumann. Planul Bisericii este în formă de cruce greacă, cupola este semisferică, exteriorul are puține decorații de ceramică smalțuită.

Filarmonica de stat
Dupa cel de al doilea război mondial, la 17 aprilie 1947, ia ființă Filarmonica de Stat "Banatul" din Timișoara prin asimilarea orchestrei simfonice a Societății filarmonice "Banatul" și devenind astfel o institutie de concert profesionistă, subvenționată de stat, care își va afilia în anul 1951 și un cor academic.

Domul Catolic
A fost proiectat de Josef Emanuel Fischer von Erlach și construit între anii 1736 - 1754. Biserica constitue cea mai valoroasă operă de arhitectură barocă din Timișoara. Altarul principal, semicicular, realizat din marmură, e dedicat Sfintei Treimi si are la bază statui aurite de sfinți și de îngeri. Altatrele interioare sunt în stil gotic, iar decorațiunile în stil baroc cu elemente rococo, fiind create de artisti renumiti din Viena ai sec. XVIII-lea.

Date importante

Înregistrare Congres


31 august 2012                               Termen limită pentru înscriere cu taxă standard

Începând cu 01 septembrie 2012 Perioadă înscriere cu taxă majorată


Rezumate Științifice


12 august 2012                               Termen limită pentru înscriere rezumate științifice